Hírek

Magyar Államkincstár

Magyar Államkincstár

Rezsicsökkentés

DAOP-4.1.1/A-09-2010-0008 plakát
TOP-1.1.3-15-BS1-2016-00041 plakát
Nyomtatás E-mail

Összefogás a térség jövőjéért

 

Maronka Lajos, Gádoros polgármestere az elsők között csatlakozott a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség munkacsoportjainak egyikéhez. A Helyi Összetartó Közösségek munkacsoport tagjaként jó kezdeményezésnek tartja egy komplex térségfejlesztési koncepció, a Calendula Terv megalkotását, támogatja a Dél- Békés Jövőjéért Szövetség munkáját.

A szövetség megalakulását több hónapos munka előzte meg. Dél-Békés több mint száz szakemberének bevonásával történt mindez és ez által a lehető legtöbb szakterület képviselteti magát egészen az egészségügytől a gyógynövénytermesztésig, vagy az oktatástól a munkahelyteremtésig.

 

– A térségfejlesztési koncepció roppant jó kezdeményezés. A gyakorlat is azt mutatja, hogy komoly előre haladás várható, éppen azért, mert embereket, politikamentes ötleteket gyűjt össze más­más területekről. Fontosnak tartom, hogy szakemberek alkotják a munkacsoportokat. Ki­ki a maga területéről hozza az igényeket, tapasztalatát, véleményét. Az unió fontosnak tartja az ésszerű célok megvalósítását, a leszakadó térségek felzárkóztatását. Ehhez megalapozott kéréseknek, ötleteknek kell találkozniuk. Ez egyben szolgálná az igazságos forrás elosztásokat is. Dél­Békés erőssége a mezőgazdaságban rejlik, bele értve az állattenyésztést is. Lehetőség, mely egyelőre gyengén van kihasználva. Nem fogja össze senki. Éppen a mezőgazdaság az, mely Gádorost is előre tudná vinni. Egy éve kezdtük meg az állattenyésztést. Sertés és juh, majd baromfitenyésztés is lesz. Gondolkodunk tésztaüzem kialakításán, kertészetünk bővítésén.

 

– Mi tart a térségi összefogás, a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség legnagyobb erősségének?

– Sok hozzáértő ember van benne, véleményével, a térség szeretetével. Ez hatalmas energiát ad a munkának, a célok megvalósításának.

 

A térségi összefogást jelképező Dél-Békés Jövőjéért Szövetség legfontosabb célkitűzése, hogy a fiatalokat itt maradásra ösztönözze, ezzel megállítva a képzett munkaerő elvándorlását, a települések elöregedését. Simonka György országgyűlési képviselő, az összefogást kezdeményezésekor úgy fogalmazott: „olyan jövőt szeretnénk építeni Dél-Békésben, amilyet a fiatalok szeretnének, az igényeik, elvárásaik határozzák meg terveinket”.

 

L. A .

 
Gádoros Nagyközség Hivatalos Honlapja, Powered by Joomla!;