TOP-1.1.3-15-BS1-2016-00041 plakát
Nyomtatás E-mail
2011. február 23. szerda, 13:35

IX. Gádorosi Nemzetközi Disznótoros Nap

Programja



Rendező: Gádoros Nagyközség Önkormányzata

Gádorosi Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület


Időpont: 2011. március 5. (szombat)


Helyszín: 5932 Gádoros, Iskola u. 4. (Némann Valéria Általános Iskola tornaterme és udvara)


Résztvevő csapatok száma: Magyarországról és a környező országokból (Románia, Szlovákia, Szerbia, Szlovénia), de várható csapat Németországból is.


Versenyzők száma: 4 fő csapatonként


Zsűri elnöke: Benke László mesterszakács


Díjazás:

Összetett pontozásos verseny I-II-III. díj

Legfinomabb hurka I-II-III. díj

Legfinomabb kolbász I-II-III. díj

Legszebb asztaldíszítés I-II-III. díj

Legkülönlegesebb termék

Különdíjak



A verseny menete:


A csapatok a hagyományos falusi disznótor munkafázisait mutatják be: szúrás, fatüzeléses pörzsölés, bontás, hurka- és kolbászkészítés kézi darálóval és töltővel). Két csapatot sorsolunk össze, egy sertést vágnak le közösen. Hasítás után fél-fél sertést dolgoznak fel csapatonként. Kötelező készíteni: kolbászt, hurkát és egy szabadon választott terméket. A feldolgozással és az asztalterítéssel 13.00 órára kell készen lenni.


A zsűri a nap folyamán a teljes munkafolyamatot értékeli és pontozza:


    • sertés leszúrása, pörzsölés, tisztítás

    • felbontás szakszerűsége, alapanyagok kezelése

    • feldolgozás módja, higiénés követelmények betartása

    • elkészített termékek ízletessége, állaga, érzékszervi vizsgálata

    • súly- és szalonnavastagság saccolás

    • asztaldíszítés

    • népi, nemzeti jelleg vagy hagyomány bemutatása (öltözet, eszközök, feldolgozási technikák stb.): kiemelt szempont




Időrend:


06.00 óra: Megnyitó, technikai megbeszélés, a csapatok zenés felvonulása

06.30 óra: Disznóvágás, majd feldolgozás 13.00 óráig

09.00 óra: Borkóstoló, termékbemutatók

12.00 óra: Ebéd: húsos káposztaleves

13.00 óra: Az asztaldíszítés zsűrizése

15.00 óra: Eredményhirdetés



Napközben a rendezők ebédet biztosítanak a csapatoknak, valamint a vendégek és látogatók számára is.


Büfé működik.


Friss pékáru, hagyományos falusi sütemények bemutatója és kóstolója.


Borkóstoló. Kirakodóvásár.


A nap folyamán élőzene is színesíti a rendezvényt.



Mindenkit szeretettel várunk!



Módosítás dátuma: 2011. február 23. szerda, 13:41
 
Gádoros Nagyközség Hivatalos Honlapja, Powered by Joomla!;